Drie opmerkelijke kartonnen toepassingen

Veel mensen weten niet dat karton een erg stevige vorm kan aannemen. Om te laten zien hoe sterk karton is, hebben we een mooie lijst samengesteld met drie opmerkelijke toepassingen van karton.

1. Kartonnen brug

In 2007 is in Frankrijk nabij Avignon door de bekende Japanse architect Shigeru Ban een brug van karton neergezet. De overspanning van de brug is wel 20 meter en is opgebouwd uit 280 kartonnen buizen. De treden van de brug zijn gemaakt van gerecycled plastic en papier.

 2. Kartonnen kerk

Na een aardbeving in Nieuw-Zeeland zat het plaatje Christchurch zonder kathedraal. De oplossing was simpel, de kartonarchitect Shigeru Ban werd weer aan het werk gezet en hij kwam met een fantastisch resultaat: een kerk gebouwd van karton. 64 rollen karton geplaatst op een ijzeren structuur. Deze kartonnen constructie biedt plek aan zo’n 700 personen en gaat ongeveer 20 jaar mee. Het mooie aan het project is dat het slechts 2,5 miljoen euro heeft gekost. Het resultaat mag er zeker wezen, zo zijn de inwoners van Christchurch dan ook erg trots op het resultaat.

3. Centre Pompidou Metz

Dit adembenemend mooie gebouw in Metz is het hoogtepunt van de stad. Het gebouw ontworpen door niemand anders dan Shigeru Ban werd opgeleverd in 2006 en biedt onderpand aan 5000 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Ondanks dat er andere materialen dan karton zijn gebruikt mag het resultaat er zeker zijn. Gedurende het hele jaar zijn er tentoonstellingen met kunstwerken afkomstig uit het Centre Pompidou in Parijs. Zo zijn er geregeld tentoonstellingen van Picasso en Braque.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.